Adjunct-directeur Organisatie en Ontwikkeling

Introductie

Gemeente Almelo

Almelo, daar doe je het voor!
Almelo heeft ruim 73.000 inwoners en er zijn zo’n 5.000 bedrijven. Daar doen we het voor!
Doe je mee? Almelo is een stad waar je fijn woont, werkt en recreëert. Met ruimte, groen, prima voorzieningen en oog voor elkaar. Met inwoners die ondanks hun Twentse nuchterheid trots zijn op hun historie, Heracles, de prachtige bedrijven en de steeds mooiere binnenstad langs de waterboulevard.

Almelo heeft steeds meer te bieden en daar zorgen inwoners, bedrijven, organisaties en de gemeente samen voor. Dat maakt Almelo tot een vitale stad waar inwoners centraal staan. Onze strategische politieke opgaven voeren we uit in programma’s, zoveel mogelijk samen met de stad.
En daar hoort een andere manier van werken, een andere houding en ander gedrag bij. Meer contact met de stad, samenwerken en de juiste rol kiezen. Dat zie je terug in onze kernwaarden: we zijn nabij, aanspreekbaar, geïnteresseerd, denken mee over maatschappelijke opgaven en werken op basis van vertrouwen.

Organisatie

De organisatie en collega’s: voor elkaar én voor onze inwoners
Ruim 800 medewerkers werken aan het verder ontwikkelen van een prettige leefomgeving. Samenwerken staat centraal binnen de organisatie en richting de buitenwereld. We staan dichtbij de gemeenschap. Binnen de organisatie zijn de lijnen bewust kort; zowel bestuurlijk als ambtelijk. Iedere medewerker krijgt volop de ruime om zich voortdurend te ontwikkelen.

De algemeen directeur vormt samen met de twee adjunct-directeuren de directie van de gemeente Almelo. Organisatie en Ontwikkeling is het aandachtsgebied voor deze vacante functie, terwijl de andere adjunct verantwoordelijk is voor Programma’s en Stadsontwikkeling.

De organisatie kent overigens zes eenheden: vier daarvan zijn uitvoerend en twee vormen de centrale stafeenheden. Al met al gaat het dan om 19 teams die samen zorgen voor ruim 350 producten en diensten. Het Centraal Management Team (met daarin de managers van de zes eenheden) zet samen met de directie de koers uit en daar ligt op dit moment de uitdaging voor de komende tijd.

Functie

Jouw opdracht
Het gaat goed met Almelo! In tal van opzichten. De organisatie verplaatst zich vanuit de fase ‘doen wat nodig is’ naar ‘bouwen naar beter’. Nu zetten we de vervolgstappen die Almelo verder gaan brengen. Dat brengt grote uitdagingen voor jouw rol van adjunct-directeur! De samenwerking en doorontwikkeling van de (lijn)organisatie vraagt de komende jaren om actieve sturing en visie. Elke medewerker krijgt (vanuit vertrouwen) eigen verantwoordelijkheid voor het resultaat. De stijl van leidinggeven vraagt om de mix van een gemeenschappelijke manier van samenwerken. Je stuurt op concrete af te spreken resultaten en spreekt managers en medewerkers daar ook op aan.

Dit organisatiemodel is in essentie gericht op verandering in houding, gedrag en raakt de werkwijze van de mensen in de organisatie. De organisatie is nu in de fase waarbij het er op aankomt. Na een aantal jaren van wennen aan de gewenste verandering volgt de verankering in de concrete werkpraktijk.

We zoeken in jou iemand die de uitdaging ziet en ruime ervaring heeft in het faciliteren van dergelijke veranderingen en verandertrajecten. Het vraagt uiteraard om visie, koersvastheid en resultaatgerichtheid.

Jij bent een verbinder. Je weet daarom mensen mee te krijgen omdat je goed bent in het aansturen, motiveren en coachen van mensen. Je bent dus flexibel, gaat mee, maar je bent tegelijk ook stevig en gaat een discussie niet uit de weg. Kortom, jij bent in staat om op een goede manier aan te geven waarvoor je staat en waar je grenzen liggen. Uiteraard zorg je dat de bedrijfsvoering op orde is en blijft.

Functie-eisen

Ontwikkeling en resultaat
De ideale kandidaat is een adjunct-directeur die weet te stimuleren en er plezier in heeft om onze stad en de organisatie verder te ontwikkelen. De ideale kandidaat is dan ook:
• Een gedreven directeur, die managers kan coachen en leiden en die de kwaliteit van de organisatiezichtbaar verbetert. Die bovendien goed kan inschatten wat het juiste moment van handelen is(sterk in timing, afstemming en intuïtie).
• Een resultaatgerichte directeur die doortastend én ondernemend is en oog heeft voor het verderbevorderen van integraliteit en samenhang. Die ruime en aantoonbare ervaring heeft metverandertrajecten en daarom de impact begrijpt op de stad, het bestuur en de omgeving. En diedaarnaast ook ervaring heeft met de volle breedte van de uitvoering.
• Een sparringpartner voor college, directie en het centraal managementteam; die toegankelijk is encommunicatief sterk. Een frisse wind, met lef om dingen anders te doen, maar ook met respectvoor dat wat opgebouwd is.

Aanbod

Ons aanbod
Deze uitdagende, veelzijdige functie in een organisatie die vooruitstrevend en volop in ontwikkeling is, wordt gehonoreerd in salarisschaal 15 (maximaal € 7.977,- bruto per maand bij een 36-urige werkweek). Een zeer aantrekkelijke werkomgeving en een uitstekend arbeidsvoorwaardenpakket met individuele keuzemogelijkheden horen daar ook bij. Hoog in het vaandel staat de diversiteit van de organisatie. Betere prestaties ontstaan nu eenmaal door aandacht voor zichtbare en onzichtbare verschillen. Voor het leiderschap binnen de gemeente Almelo geldt dat dus ook.

Inlichtingen

Solliciteren
Heb je interesse? De gemeente Almelo laat zich in deze procedure ondersteunen door mr. Gert-Jan Jongkind, directeur van Bestman Bestuur & Management. Voor vragen over het profiel en/of de procedure is hij bereikbaar op: 06-50244791 / jongkind@bestman.nl.

Sollicitatie

Reageren op de vacature kan tot uiterlijk vrijdag 13 mei aanstaande.
Reageren kan uitsluitend via de website www.bestman.nl. Je kunt daar je CV en motivatie uploaden.

Een assessment en het inwinnen van referenties maken deel uit van de procedure.
Een integriteitsscan kan deel uitmaken van de procedure.

Een gedetailleerde planning met gespreksmomenten, het arbeidsvoorwaardengesprek (en een eventueel assessment) volgt zo spoedig mogelijk.

Top